De behandeling

De eerste behandeling zal bestaan uit een anamnese (uitgebreid vraaggesprek over jouw klachten), polsdiagnose (voelen van linker- en rechterpols), tongdiagnose (bekijken van het tongbeeld) en zo nodig lichamelijk onderzoek (bewegingsonderzoek van gewrichten, verhardingen in spieren en pijnpunten). Dit is nodig om te kunnen komen tot een diagnose en behandelplan. Ik bepaal, samen met jou, welke acupunctuurvorm voor jouw klachten het meest geschikt is.

Naar aanleiding hiervan zal ik een behandelvoorstel doen en bespreken wat de te verwachten behandelduur en het te verwachten resultaat zal zijn. Meestal is er dan nog genoeg tijd over om te starten met een eerste behandeling.

Elke volgende behandeling zal weer beginnen met een kort vraaggesprek, het voelen van de pols, evt. bekijken van de tong, waarna de behandeling met acupunctuur zal volgen. Soms zal het nodig zijn om moxa te gebruiken (acupunctuurpunten worden dan verwarmd met bijvoetskruid) en soms kan het zinvol zijn om ook wat korte oefeningen te doen (algemene oefentherapie of qigong oefeningen die een meer meditatief karakter hebben). Elke behandeling wordt aangepast aan de toestand van dat moment. Er bestaat geen standaard behandeling voor een bepaalde klacht.

Ik werk altijd met steriele wegwerpnaalden.

Bij de cosmetische acupunctuur kan het soms zo zijn, dat gezichtsmassage een onderdeel van de behandeling vormt.